<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=211231012935510&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Ramirent blogg
2019-10-03

TwinSite™ – digitala och effektiva spetsutbildningar

Byggbranschen måste digitaliseras. Det behöver inte vara så krångligt. Låt oss hjälpas åt för att börja i liten skala. På Ramirents designavdelning finns stor kompetens kring att arbeta digitalt på alla nivåer.


TwinSite-digitala-och-effektiva-spetsutbildningar

Digitalisering måste inte betyda Virtual Reality
Digitalisering måste inte nödvändigtvis handla om BIM eller Virtual Reality, det kan också handla om att arbeta med en pdf istället för en pappersritning. Det är många aktörers syn på saken, så även Ramirents. Samtidigt är digitaliseringen någonting som vi som företag vet kommer att påverka branschen mycket de kommande åren och därför ett område som vi investerar mycket i. Inte minst inom utbildningar av olika slag.

– Att utbilda i en virtuell miljö som liknar den egna arbetsplatsen är mycket effektivt, berättar Anders Vikmyr, som jobbar med affärsutveckling och digitalisering på Ramirent.

Effektiva utbildningsmiljöer
För att möta upp det enorma utbildningsbehovet som finns inom branschen har Ramirent utvecklat TwinSite™, en digital plattform som närmast kan beskrivas som en virtuell tvilling av en generell byggarbetsplats. I programmet kan deltagarna öva på de moment som sker på en riktig byggarbetsplats.

Kvartsdamm är ett bra exempel på ämne som lämpar sig väl i en digital utbildningsmiljö. Tidigare har branschens aktörer inte riktigt haft fokus på riskerna med det farliga dammet, idag finns det krav på utbildning i detta.

Ökad förståelse genom vetenskapliga metoder
Tillsammans med Karolinska Institutet och andra partners har Ramirent tagit fram en vetenskapligt underbyggd utbildning i kvartsdamm och dess påverkan på kroppen. Med ett par VR-glasögon går den som ska utbildas in i den virtuella miljön. Där möts personen av en guide som berättar hur kvartsdamm fungerar, och hen kan också krypa in i sina egna lungor för att se hur dammet påverkar dem. Det finns också en digital utbildning i motorkap.

Utbildning är ofta tids- och resurskrävande. För att avhjälpa det har Ramirent installerat VR-utrustning och TwinSite™ i en bod som går att köra ut till kunder.

– Bara genom att vi kommer till dem istället för tvärtom har vi sparat tid och resurser, säger Anders Vikmyr.

För att ytterligare effektivisera får deltagarna boka in sig på en slot-tid. Sammanfattat blir det med Ramirents digitala lösning en timmes utbildning om kvartsdamm och ett efterföljande prov, på plats. Att jämföra med fyra timmars utbildning med lärare på annan plats. Ett upplägg som ger mer tid till arbete.

 

Till Den temporära fabriken