<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=211231012935510&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Ramirent blogg
2019-06-03

Thomas föll när han monterade fallskydd

Thomas tappade balansen och föll fyra meter utför ett tak. Med 50 meter ner till marken är både han och hans familj glada att han använde sin sele.

Ett plåttak med 30 graders lutning skulle läggas om, men innan arbetet kunde påbörjas behövde ett fallskydd komma på plats. Thomas Mårtensson arbetar på ett Allserviceförtag i Skåne. Han och hans kollega höl på att sätta upp taksäkerheten på bygget när Thomas tappade balansen och gled ner utmed taket. Efter fyra meter stoppade hans sele fallet och han blev hängande.
- Som tur var gled jag inte över kanten för jag hade nog inte varit så kaxig med 50 meter luft under fötterna, säger Thomas.

När han hämtat andan lite kunde han klättra upp igen på egen hand.
- Det är så viktigt med bra kollegor som frågar hur det gick och kan hjälpa en att direkt gå vidare, konstaterar Thomas.

SA-CAS-003

Efter fallet kontrollerar Thomas alltid fallskyddet på de platser där han själv ska arbeta, speciellt om det inte är han själv som satt det. Det har blivit som en yrkesskada att alltid tänka på säkerheten för såväl sig själv som andra menar han. Hans personliga sele finns alltid med i bilen och han kollar själv över den med jämna mellanrum.
- Det finns en anledning till att lagen kräver skydd när man ska arbeta högre än två meter, även ett litet fall kan få stora konsekvenser, konstaterar Thomas.

Synen på säkerhet har förändrats drastiskt de senaste åren. Tack vare lagstiftning och böter är det färre som arbetar utan skydd idag.
En sele kan kännas klumpig och jobbig ibland, men det är en billig säkerhet. Jag vill få komma hem och njuta av familjen och livet i många år till, säger Thomas.

 

Anmäl dig till Ramirents  utbildningar inom fallskydd