<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=211231012935510&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Ramirent blogg
2019-06-26

Kundnära fallskyddslösning på högt sjukhustak

Ramirent kan presentera fallskyddslösningen som uppfyller kraven för både säkerhet och smidighet när NCC bygger nytt åt Länssjukhuset Ryhov.

Under de senaste åren har Ramirent satsat stort inom BIM. Det var därför inte konstigt att samarbetet med NCC började över just en BIM-modell.
– Det är alltid bra att utgå från en 3D-modell, det skapar bra förutsättningar. Samtidigt är det viktigt att kunna anpassa sig efter verkligheten om den visar sig bli annorlunda, säger Madeleine Svensson som är arbetsledare på NCC.

I det här fallet visade det sig faktiskt att fästningslösningen som man först valt inte skulle fungera.
– Madeleine ringde mig en tidig morgon och sa att vi behövde tänka om och att vi behövde göra det snabbt, för fallskyddet skulle upp direkt, berättar Jimmy Karlsson, säljande projektledare inom kollektivt fallskydd för Ramirent i Västsverige.
Istället fick Jimmy upp ögonen för ett plåtfalsfäste.
– Egentligen är det tänkt att fungera som en tving men i och med att det redan fanns hål för skruvar på fästena insåg vi att vi kunde använda dem istället.
Efter nya hållfasthetsberäkningar hos SSJ i Östersund fick de klartecken att köra och det visade sig fungera utmärkt.

Att valet av fallskydd föll på GuardLite berodde på flera saker. Bland annat att systemet är så mycket lättare än andra system och att det fanns många olika lösningar.
– Ytterligare en faktor var att det är ett tyst system, det skallrar inte, vilket var ett krav från beställaren eftersom vi befinner oss på ett sjukhusområde, förklarar Jimmy.

Med hjälp av BIM-modellen var det enkelt att beräkna hur mycket räcken som behövdes. Madeleine gjorde en plan på när de skulle behöva vad och med den som underlag har Ramirent kunnat leverera exakt rätt mängd material just när det behövs. Eftersom räckena var märkta med den etapp de skulle användas i kunde man hela tiden hålla koll på vilka räcken som skulle monteras och vilka som skulle tillbaka till kundcentret för genomgång.
– En utmaning vi stod inför var att vi skulle behöva en stor mängd räcken men vi hade mycket lite utrymme att förvara dem på, säger Madeleine. Det här rullande systemet löste problemet.
– Vi är väldigt nöjda över hur flödet har fungerat. Det är jätteviktigt att kontrollera häckarna innan varje uppsättning och på det här sättet har vi kunnat försäkra både oss och kunden om att det görs, säger Jimmy.

 

 

SA-CAS-004 Fallskydd på tak Ryhovs sjukhus

Tak är en av de mest komplicerade ytorna att montera fallskydd på. Dels på grund av lutningen, dels på grund av höjden. Dessutom är det många yrkesgrupper som ska kunna ta sig fram och utföra arbete samtidigt. Skydden får inte vara i vägen för någon.
– Det allra bästa fallskyddet är givetvis att inte arbeta på höjd alls, menar Jimmy och tillägger att man i det här fallet kunde montera mycket av skyddet redan på marken.
– Nu vet vi att vi kan göra på det här sättet, det tar både vi och NCC med oss till nästa projekt, avslutar han.

Läs mer om Ramirents BIM-lösningar. 

Hitta någon av våra specialistsäljare här

 

Anmäl dig till Ramirents  utbildningar inom fallskydd