<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=211231012935510&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Ramirent blogg
2019-11-01

Case: Pottholmen - en ny stadsdel

Mitt i Karlskrona, precis vid centralen, ligger området Pottholmen. Under hösten 2019 påbörjas bygget av World Trade Center där, med en sammanlagd kontorsyta på 8000 kvadratmeter.


EA-CAS-005-pottholmen-header[1]

Så nära vattnet som det bara går. Ett stenkast till Karlskrona centrum. Här växer just nu den nya stadsdelen Pottholmen fram. Kvarteret innefattar lägenheter, butiker, restauranger och kontorslokaler. De första bostäderna är redan inflyttningsklara och under hösten 2019 påbörjas nästa stora projekt, ett fem våningar högt World Trade Center. Slutresultatet kommer att bli 8000 kvadratmeter kontorsyta och restaurang med ett tydligt fokus på miljöanpassning och energieffektivitet.

JSB Karlskrona är företaget som står för entreprenaden och Ramirent kommer att vara underentreprenör och samarbetspartner med Den temporära fabriken. Så här långt har man genomfört en digitaliserad projekteringsfas, ledd av Chalang Amin som är BIM/CAD-ingenjör på Ramirent. Projektet på Pottholmen är ett tydligt exempel på hur Ramirent har gått från att vara leverantör av utrustning till en drivande aktör i den tidiga planeringsfasen.

- Vi började med att sätta ihop ett möte mellan oss och representanter från JSB, säger Chalang. Den typen av möten är oerhört givande, redan där och då kunde vi se vinsterna med att föra samman våra olika kompetenser för att förutse potentiella riskfaktorer och var vi behövde arbeta vidare för att skapa en optimal byggarbetsplats. I slutänden gör det projekten både effektivare, säkrare och mer hållbara.

Utöver Chalang deltog ytterligare fyra experter från Ramirent på det inledande mötet med JSB. Distriktschefen för Ramirent Syd, representanter för säkerhet och fallskydd, el och kundcenterchefen i Karlskrona. Från JSB deltog platschefen tillsammans med experter på säkerhet och hållbarhet.

- Redan från första mötet har Ramirent visat stort engagemang och kunnande. De har tagit fram projektspecifika digitala lösningar som gjort det både enkelt och tydligt att förutse och eliminera eventuella risker, men också hjälpt oss att se möjligheterna, säger Hannes Bagewitz, platschef på JSB Construction AB.

Utmaningen, som samtidigt var en smidig lösning, i det här projektet har varit att JSB fick möjlighet att ta över befintlig etablering samt den elcentral som NCC använt vid sin byggnation av bostäder precis intill den yta som nu ska husera World Trade Center.

- Det gjorde vissa delar av vårt arbete smidigare, dessutom är det ju bra ur klimatsynpunkt att slippa skicka bodar och utrustning fram och tillbaka, säger Chalang.

Läs mer om hur Ramirent jobbar med digital projektering här. 

Läs allt kunskapsmaterial och alla referenser kring Den temporära fabriken här.

 

Till Den temporära fabriken